Sporto žurnalistai mojavo golfo lazdomis

Kas sunkiau – nuskraidinti golfo kamuoliuką 150 metrų ar taikliai smūgiuoti į duobutę iš trijų žingsnių atstumo? Tokią užduotį ketvirtadienį Europos centro golfo aikštyne sprendė Lietuvos sporto žurnalistai, dalyvavę golfo varžybose, skirtose Tarptautinei sporto žurnalistų dienai.

Golfo treneris Donatas Gurnys atskleidė, kad kur kas svarbesni yra baigiamieji smūgiai, kuriais pasaulio golfo žvaigždės laimi milijonus, nors daugeliui pradedančių žaidėjų įspūdingiau atrodo tolimas smūgis.

„Iš 14 lazdų, kurias žaidėjas gali panaudoti vienam įprastiniam 18 duobučių žaidimui, pati brangiausia yra ta, kuria kamuoliukas įmušamas į duobutę. Pirmieji smūgiai pradedant žaidimą kiekvienoje duobutėje dažniausiai yra tokie patys, tik skiriasi atstumas ir lazda, kuria smūgiuojama“, – į olimpinę šeimą sugrįžusios sporto šakos subtilybes aiškino D. Gurnys – buvęs lengvaatletis, prieš dešimt metų pasirinkęs golfą.

Iš daugiau nei 20 sporto žurnalistų tik keletas iki šiol buvo turėję savo rankose golfo lazdą, todėl po valandą trukusios pamokos pirmosios varžybos buvo simbolinės – reikėjo taikyti ne į duobutę, o į golfo kamuoliukų krepšelį. Sėkmė lydėjo Baltijos televizijos žurnalistą Tautvydą Vencevičių, kuris pataikė dukart ir kartu su taure pelnė specialų Golfo federacijos prezidento Rolando Dovidaičio skirtą prizą. Dar penki žurnalistai iš trijų bandymų pataikė po sykį.

„Golfe yra tik viena vieta – pirmoji“, – pastebėjo treneris D. Gurnys ir pakvietė išmėginti taiklumą treniruočių aikštyne.

Kiekvienam žurnalistui reikėjo iš 8 metrų atstumo iš tos pačios vietos mušti kamuoliuką kuo arčiau duobutės arba į ją. Pataikyti nepavyko niekam, o arčiausiai sustojo LRT sporto redakcijos vadovo Ramūno Grumbino smūgiuotas kamuoliukas. Jam atiteko antroji nugalėtojo taurė.

„Golfas grįžo į olimpinę šeimą ir bus žaidžiamas 2016 metų Rio de Žaneiro vasaros olimpiadoje, todėl ši sporto šaka tikrai turi perspektyvų, – sakė Golfo federacijos prezidentas R.Dovidaitis. – Mūsų didžiausias noras – kad Lietuvoje didėtų golfo žaidėjų skaičius. Ši sporto šaka tikrai nėra tokia brangi, kaip dažnai įsivaizduojama, o žaidimo pagrindų galima išmokti ir mokykloje. Parengėme ir kartu su partneriais įgyvendiname projektą, pagal kurį 500 Lietuvos mokyklų gaus minigolfo įrangą“.

Lietuvoje šiuo metu yra 5 golfo aikštynai ir apie 500 žaidėjų.

„Kartu su Golfo federacija ir Europos centro golfo aikštynu siekėme vieno paprasto tikslo: sporto žurnalistams išmėginti sporto šaką, kuri daugeliui vis dar atrodo egzotiška, – sakė Lietuvos sporto žurnalistų federacijos (LSŽF) prezidentas Gintaras Nenartavičius. – Kai paimi lazdą į savo rankas ir pamatai, kaip skrieja arba rieda tavo muštas kamuoliukas, tos egzotikos nelieka, tačiau supratimas apie golfą tampa jau ne teorinis“.

LSŽF laikosi tradicijos kasmet Tarptautinę sporto žurnalistų dieną švęsti vis kitoje vietoje ar išbandyti vis kitą sporto šaką. Anksčiau sporto žurnalistai lankėsi Lazdijuose, Varėnoje, Dauguose, Utenoje, Šiauliuose, Kačerginėje, Kintuose, žaidė futbolą, beisbolą, vairavo kartingus, šaudė, irklavo arba diskutavo aktualiais sporto žurnalistikos klausimais.

Oficialiai ši diena pažymima Liepos 2-ąją, nes tą dieną 1924 metais Paryžiuje buvo įkurta Tarptautinė sporto žurnalistų asociacija (AIPS). Savo profesinę šventę pasaulio sporto žurnalistai švenčia nuo 1995 metų.

„Sportas puoselėja unikalias garbingo varžymosi vertybes, tačiau besikeičiančiame pasaulyje jam tenka atlaikyti dopingo ir korupcijos iššūkius. Vienas svarbiausių sporto žurnalistikos uždavinių yra kova už garbingą sportą“, – sakė LSŽF garbės prezidentė ir AIPS viceprezidentė Laima Janušonytė-Steinhoff, neseniai Lozanoje dalyvavusi AIPS apdovanojimų ir stebėjusi Tarptautinio olimpinio komiteto sesiją. LSŽF vienija beveik 100 šalies sporto žurnalistų ir yra AIPS narė nuo 1993 metų.