Lietuvos ir Ukrainos draugystė: Laisvės gynėjų diena paminėta krepšinio aikštėje

Lietuvos sporto žurnalistų federacijos (LSŽF) ir Lietuvos ambasados Ukrainoje komandos sausio 13-osios Laisvės gynėjų dienos minėjimo iškilmes pradėjo išskirtiniu renginiu: krepšinio varžybomis. Ukrainos sostinėje kartu su lietuviais varžėsi Kijevo „Budivelnyk“ krepšinio klubo darbuotojai ir Ukrainos sporto žurnalistų rinktinė.

LSŽF komanda – turnyro vicečempionė (T. Gaubio nuotr.).

T. GAUBIO TURNYRO NUOTRAUKŲ GALERIJA

„BUDIVELNYK“ NUOTRAUKŲ GALERIJA

Kijevo sporto rūmų treniruočių aikštėje vykusio turnyro pusfinalyje lietuviai kovojo tarpusavyje, o Lietuvos ambasados suburta Kijevo lietuvių komanda antrus metus iš eilės sulaukė įspūdingo papildymo – buvusio Kauno „Žalgirio“ ekipos krepšininko Grigorijaus Chižniako. 2015-ųjų turnyro pusfinalyje 216 cm ūgio veteranas į žurnalistų krepšį įmetė 22 taškus ir daugiausiai prisidėjo prie Kijevo lietuvių pergalės rezultatu 42:39.

Šiemet Lietuvos žurnalistai G. Chižniakui aikštėje skyrė itin daug dėmesio ir per visas rungtynes neleido pelnyti nė taško iš žaidimo. Aukštaūgis visus savo 6 taškus pelnė baudų metimais, o pergalę rezultatu 41:19 (buvo žaidžiami 4 kėliniai po 8 min. nestabdant laiko) šventė žiniasklaidos atstovai.

Žurnalistų komandą į pergalę vedė sporto fotografas Augustas Četkauskas, pelnęs 17 taškų (3/4 tritaškiai, 2/2 dvitaškiai). 9 taškus pridėjo Stasys Petkus, 5 – Tautvydas Meškonis, 4 – Andrius Čerškus, po 2 – Tautvydas Vencevičius, Tomas Gaubys ir Julius Bliūdžius, o be taškų liko Dalius Matvejevas (4 blokuoti metimai), LSŽF generalinis sekretorius Modestas Krukauskas ir Gintaras Šiuparys.

PUSFINALIO RUNGTYNIŲ PROTOKOLAS

Kitame pusfinalyje „Budivelnyk“ komanda, vedama Ukrainos krepšinio legendos Andrejaus Šaptalos, 204 cm ūgio Leonido Jailo (per savo karjerą žaidė Kazanės „Uniks“, Stambulo „Darussafaka“, Redžio Kalabrijos „Viola“ ir daugelyje stipriausių Ukrainos klubų), buvusių Ukrainos rinktinės žaidėjų Viačeslavo Jevstratenkos ir Volodimiro Kovalio (dabar – „Budivelnyk“ vyriausiasis treneris) nepaliko vilčių Ukrainos sporto žurnalistams 63:35.

Mažajame finale Kijevo lietuviai palaužė Ukrainos žurnalistus 37:28 ir džiaugėsi trečiąja vieta.

Tuo tarpu finale Lietuvos sporto žurnalistai metė iššūkį Ukrainos krepšinio žvaigždėms ir antrojo kėlinio viduryje pirmavo 16:13. Vis dėlto A. Šaptala netrukus įrodė, kad sovietiniais laikais jį išgarsinęs snaiperiškas taiklumas niekur nedingo, iniciatyvos ėmėsi L. Jailo ir „Budivelnyk“ įgijo dviženklį pranašumą – 26:16.

Lietuvos žurnalistams antrojoje rungtynių dalyje ilgokai nesisekė sumažinti atsilikimo, tačiau kelti baltos vėliavos komanda neketino ir pademonstravusi kovotojų charakterį ketvirtojo kėlinio pabaigoje sugebėjo priartėti iki 3 taškų. Vis dėlto paskutinėmis minutėmis sėkmė buvo palankesnė arenos šeimininkams, kurie laimėjo rungtynes 49:42.

Nugalėtojams L. Jailo pelnė 17 taškų (4/5 tritaškiai, 10 atkovotų kamuolių, 6 rezultatyvūs perdavimai, 5 blokuoti metimai), A. Šaptala – 12 (3/6 tritaškiai), V. Kovalio sūnus Ukrainos jaunių rinktinės kandidatas Oleksandras – 10.

Žurnalistų rinktinėje geriausiai sekėsi po 12 taškų pelniusiems komandos aukštaūgiams – A. Čerškui (10 atk. k.) ir D. Matvejevui (8 atk. k.). 5 taškus pridėjo T. Meškonis, 4 – J. Bliūdžius (9 atk. k.), po 3 – S. Petkus ir A. Četkauskas, 2 – T. Gaubys, 1 – M. Krukauskas.

FINALO RUNGTYNIŲ PROTOKOLAS

„Pats faktas, kad Lietuvos žurnalistai atvyko tokią dieną į Kijevą yra vertas pagarbos, – po turnyro kalbėjo čempionų komandai vadovavęs nusipelnęs Ukrainos treneris Genadijus Zaščukas. – Smagu susitikti krepšinio aikštėje, nes krepšinis – mūsų gyvenimas.“

„Nieko keisto, kad žaidžiau Lietuvos ambasados komandoje, nes pats esu beveik lietuvis – žaidžiau 2 metus „Žalgiryje“, o Arvydo Sabonio krepšinio mokykloje mokosi mano sūnus“, – šypsojosi G. Chižniakas, kuris bendraudamas su lietuviais nuolat demonstravo geras lietuvių kalbos žinias.

Lietuvos sporto žurnalistai Ukrainoje lankėsi ir krepšinį tradiciniu tampančiame turnyre žaidė jau trečius metus iš eilės. Anksčiau mūsų žiniasklaidos atstovai kasmet vykdavo į turnyrą Sankt Peterburge, tačiau dėl Rusijos agresijos Ukrainoje pradėjo vystyti santykius su pastarosios šalies kolegomis ir Rusijoje nebesilanko.

Po krepšinio varžybų Lietuvos sporto žurnalistai buvo pakviesti į Lietuvos ambasadą, kurioje buvo surengtas Sausio 13-osios minėjimas: kieme liepsnojo simbolinis atminties laužas, savo prisiminimais dalinosi legendinės grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas, susirinkusiems koncertavo ukrainiečių grupė „Taruta“, vakarui parengusi ir lietuviškų dainų.

Minėjime dalyvavo apie 150 svečių – Ukrainos lietuvių bendruomenės atstovai, Ukrainos savanoriai, gynę Lietuvos parlamentą 1991 m., Lietuvos draugai ir bičiuliai, užsienio šalių diplomatai.

Sausio 14-ąją žiniasklaidos atstovai pasinaudojo „Budivelnyk“ generalinio vadybininko Gedmino Navikausko kvietimu ir vėl apsilankė Kijevo sporto rūmuose – stebėjo Ukrainos krepšinio Superlygos rungtynes tarp „Budivelnyk“ ir Čerkasų „Mavpy“.

„Džiaugiuosi, kad galime prisidėti prie Lietuvos ir Ukrainos draugystės puoselėjimo, tiek mums, tiek kolegoms ir bičiuliams Kijeve šie susitikimai yra labai svarbūs, – sakė Lietuvos žurnalistų komandos vadovas, LSŽF generalinis sekretorius M. Krukauskas. – Ypatingai dėkingi esame už priėmimą ir pagalbą rengiant vizitą Lietuvos ambasadoriui Mariui Janukoniui ir visai ambasados komandai, G. Navikauskui, G. Chižniakui bei visai „Budivelnyk“ organizacijai. Mūsų draugystė su Ukrainos žurnalistais bei Kijevo krepšinio klubu pastūmėjo visas puses prie bendro sutarimo – siekti, kad krepšinio turnyras Laisvės gynėjų dienai paminėti taptų tradicinis, o prie akcijos pasijungtų tiek Latvijos, tiek ir Estijos žiniasklaidos atstovai“.