AIPS kongrese – apie renginius ir naujoves

Belgijos sostinėje Briuselyje surengtame 81-ajame Tarptautinės sporto žurnalistų federacijos (AIPS) kongrese dalyvavo delegatai iš 91 šalies.

Lietuvos delegatai Romanas Buršteinas ir Tomas Gaubys

Pirmą kongreso dieną vyko „AIPS Europe“ ir kitų žemynų organizacijų susirinkimai. „AIPS Europe“ susirinkime dalyvavo 40 šalių atstovai. Kalbėta, kad reikia ne tik pritraukti į AIPS kuo daugiau kolegų, bet ir siekti, kad organizacijos kortelė įgytų didesnę vertę. Šiuo metu Lietuva turi aštuonis AIPS narius, o aštuonios Europos šalys – nė vieno. Iš Europos daugiausiai AIPS narių turi Austrija (255), Didžioji Britanija (245), Vokietija (234), Vengrija (203), Šveicarija (183), Švedija (178), Rusija (149), Čekija (145), Turkija (143) ir Belgija (122). Europos šalių žiniasklaidos atstovams yra išduotos 3433 kortelės, o iš viso AIPS dabar turi 5892 narius.

Susirinkimo dalyviams buvo pristatytos kitų metų birželio 21-30 dienomis Minske (Baltarusija) vyksiančios antrosios Europos žaidynės. Jose kovos 15 sporto šakų atstovai. Dešimties sporto šakų varžybos bus kvalifikacinės į 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes. Žaidynėse turėtų dalyvauti apie 4000 atletų iš 50 Europos šalių, o iš viso ketinama akredituoti apie 8000 asmenų.

Kiekvienoje žaidynių arenoje ir sportininkų kaimelyje bus įrengti spaudos centrai, kurie atsidarys iki varžybų likus dviem valandoms, o užsidarys po varžybų praėjus trims valandoms, išskyrus tas vietas, kur varžybos baigsis po 23 val. Arenose žiniasklaidos atstovams bus įrengtos tribūnos su staliukais ir be jų. Žiniasklaidos atstovai sportininkus galės kalbinti „I“ zonose, kuriose tarp atletų ir žurnalistų nebus jokių tvorų, kaip yra įprastose „Mixed“ zonose. Akreditaciją į žaidynes žadama pradėti šių metų pabaigoje. Daugiau informacijos bus pateikta vasarą.

Žaidynių organizatoriai liepos mėnesį žiniasklaidos atstovams surengs dviejų dienų turą, kuriame bus pristatytas kitų metų renginys.

AIPS kongrese prisistatė 2019 metais Gvangdžu (Pietų Korėja) vyksiančio pasaulio vandens sporto šakų čempionato, Specialiosios olimpiados, Afrikos regbio atstovai ir kandidatės rengti 2026 metų pasaulio futbolo čempionatą – Marokas bei JAV, Kanada ir Meksika (jungtinė trijų šalių kandidatūra).

Artėjant pasaulio futbolo čempionatui, FIFA VAR technologiją pristatė FIFA Teisėjų departamento direktorius Massimo Busacca bei Technologijų ir inovacijų departamento vadovas Johannes Holzmueller – http://www.aipsmedia.com/index.php?page=news&cod=22783

M. Busacca pažymėjo, kad futbolas yra didžiulis verslas ir nė viena komanda nenori pralaimėti dėl šiurkščių teisėjų klaidų. Kiekvienose rungtynėse teisėjams tenka didžiulė atskomybė. Juk vienintelis sprendimas gali nulemti rungtynių baigtį. VAR technologija, kuri jau bandyta dvejus metus, padeda teisėjams išvengti skandalingų sprendimų. Toks ir yra tikslas. M. Busacca teigė, kad per praėjusį pasaulio čempionatą kiekvienose rungtynėse tikras žaidimas vyko vidutiniškai 57 minutes. Anot buvusio šveicarų teisėjo, svarbiausia, kad arbitrai būtų kuo geriau pasirengę. Tada nebereikės naudotis technologijomis ir nebebus papildomų rungtynių stabdymų.

Apie diskusiją „Sporto žurnalistika. Kaip neatsilikti skaitmeniniame amžiuje“ – http://www.aipsmedia.com/index.php?page=news&cod=22789

Apie pirmąją kongreso dieną – http://www.aipsmedia.com/…/morocco-united-bids-world-cup-20…

Antroji kongreso diena prasidėjo Nigerijos, „Olympic Channel“ ir FIFA atstovų pristatymais.

Nyesom Ezenwo Wike (Nigerija) – http://www.aipsmedia.com/…/nigeria-rivers-state-nyesom-ezen…

„Olympic Channel“ atstovas Konstantinos Vernikos – http://www.aipsmedia.com/…/olympic-channel-konstantinos-ver…

FIFA Spaudos skyriaus vadovas Hans Hultman – http://www.aipsmedia.com/…/football-world-cup-russia-media-…

Pasaulio čempionate Rusijoje nebebus kasdienių trumpų spaudos konferencijų. Jos bus rengiamos esant poreikiui. Iš viso, kartu su transliuotojais, bus akredituota apie 15 tūkst. žiniasklaidos atstovų.

Apie diskusiją dėl peticijos Europos parlamentui – http://www.aipsmedia.com/…/freedom-of-press-access-to-sourc…

Kolegos, esate kviečiami pateikti savo darbus pirmą kartą rengiamų AIPS Sporto žiniasklaidos apdovanojimų (AIPS Sport Media Awards) organizatoriams: www.aipsawards.com. Laureatai bus apdovanoti aštuoniose kategorijose. Taip pat bus įteikti du specialūs prizai.

Kiekvienas gali pateikti daugiausiai du darbus, publikuotus nuo 2017 m. liepos 1 d. iki 2018 m. rugsėjo 17 d.

Apdovanojimų prizų fondas – 104 tūkst. JAV dolerių. Kiekvienos kategorijos prizininkams atiteks atitinkamai 8000, 3000 ir 2000 dolerių. Trys kiekvienos kategorijos finalininkai bus pakviesti į apdovanojimų ceremoniją, kuri vyks 2019 m. sausį Lozanoje (Šveicarija).

Apdovanojimai jau sulaukė didelio susidomėjimo. Per 20 dienų nuo apdovanojimų paskelbimo tinklapyje www.aipsawards.com apsilankė asmenys iš 89 šalių.

Anot organizatorių, šie apdovanojimai – pagarba tiems, kurie pateikia geriausią turinį.

http://www.aipsmedia.com/…/aips-sport-media-awards-sport-me…

https://www.youtube.com/watch?v=u4YACmQBlEE

Diskusija apie „Mixed“ zonos evoliuciją ir kitas žurnalistų darbo vietas arenose, stadionuose – http://www.aipsmedia.com/…/digital-journalism-jayne-pearce-…

Šviežias dalykas žurnalistų darbe –„I“ zonos. Jose daug jaukiau ir patogiau nei „Mixed“ zonose tiek kalbinamiesiems, tiek kalbinantiesiems – galima draugiškai susėsti ratu ir kalbinti sėdinčius sportininkus. Sportininkų spaudos konferencijos dideliuose renginiuose taip pat jau atgyvena, nes jose daug nenatūralumo ir praeina daug laiko, kol jos prasideda.

AIPS Young Reporters programos. Per 7 metus vyko 21 programa. Dalyvavo 200 jaunųjų žurnalistų iš 77 šalių ir 5 žemynų. Dalyvauti programose gali 18-28 metų sporto žurnalistai. Šiuo metu galima registruotis į kitų metų žiemos universiadą Krasnojarske (Rusija) – https://www.eusa.eu/news…

AIPS kongrese dirbo būrelis Jaunųjų žurnalistų programų dalyvių. Jie operatyviai rengė informacijas oficialiai AIPS interneto svetainei.

Į kongresą buvo nuvykę Lietuvos sporto žurnalistų federacijos (LSŽF) generalinis sekretorius Tomas Gaubys bei prezidiumo narys Romanas Buršteinas. 12 šalių atstovai negalėjo atvykti į Briuselį dėl problemų siekiant gauti vizą.

Informaciją parengė Tomas Gaubys