2009

Metų sportininkė

1. Simona Krupeckaitė (dviračių sportas, trekas) – 90,1 proc. balsų
2. Margarita Čiuplytė (kiokušin karatė) – 5,8
3. Lina Grinčikaitė (lengvoji atletika) – 3,9

Metų sportininkas

1. Giedrius Titenis (plaukimas) – 44,8 proc.
2. Virgilijus Alekna (lengvoji atletika) – 14,2
3. Mindaugas Griškonis (irklavimas) – 12,2

Metų komanda

1. Vilniaus „Lietuvos ryto” krepšinio klubas – 75 proc.
2. Lotynų Amerikos sportinių šokių ansamblis „Žuvėdra” – 11,5
3. Lietuvos regbio rinktinė – 5,7

Metų treneris

1. Rimas Kurtinaitis (krepšinis, „Lietuvos rytas”) – 70,5 proc.
2. Žilvinas Ovsiukas (plaukimas) – 11,7
3. Edmundas Norvilas (lengvoji atletika) – 7,8


Geriausiais 2009 metų Lietuvos sportininkais šalies sporto žurnalistai išrinko dviratininkę Simoną Krupeckaitę ir plaukiką Giedrių Titenį.

27-erių metų S. Krupeckaitė pasaulio dviračių treko čempionate Lenkijoje ne tik laimėjo 500 m atskiro starto lenktynes, bet ir pasiekė naują pasaulio rekordą. Be to, ji iškovojo bronzos olimpinėje sprinto rungtyje, vėliau laimėjo Europos čempionato daugiakovės varžybas ir šventė pergales pasaulio taurės etapuose.

Sporto žurnalistų apklausoje S. Krupeckaitė nugalėjo praktiškai be konkurencijos – ji surinko net 90,1 proc. balsų.

Antrąją vietą užėmė pasaulio kiokušin karatė čempione tapusi Margarita Čiuplytė (5,8 proc.), o trečiąją – sprinterė Lina Grinčikaitė, šiemet triumfavo 100 m distancijoje Serbijoje vykusiose 25-osiose pasaulio studentų vasaros žaidynėse (universiadoje) ir Europos jaunimo (iki 23 metų) čempionate Kaune (3,9 proc.).

20-metis G. Titenis šiemet pasaulio čempionate Italijoje iškovojo bronzos medalį 200 m plaukimo krūtine rungtyje ir pagerino ne vieną Lietuvos rekordą. Jaunasis plaukikas pelnė bronzą toje pačioje distancijoje ir universiadoje.

G. Titenis rinkimuose surinko 44,8 proc. balsų.

Antrąją vietą užėmė šių metų pasaulio lengvosios atletikos čempionate ketvirtąją vietą užėmęs disko metikas Virgilijus Alekna (14,2 proc.), trečiąją – Europos čempionu tapęs irkluotojas Mindaugas Griškonis (12,2 proc.).

Metų komandos titulas atiteko net penkis titulus praėjusį sezoną iškovojusiai Vilniaus „Lietuvos ryto” krepšinio komandai. Vilniaus klubas triumfavo Europos taurės turnyre ir pelnė kelialapį į šio sezono Eurolygos varžybas. „Lietuvos rytas” taip pat buvo stipriausias Lietuvos krepšinio lygos (LKL) ir Baltijos krepšinio lygos (BBL) čempionatuose, iškovojo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) ir BBL Prezidentų taures.

„Lietuvos ryto” strategas Rimas Kurtinaitis išrinktas geriausiu metų treneriu.

Sėkmingą „Lietuvos ryto” sezoną įvertino ir sporto žurnalistą, skyrę komandai 75 proc. balsų.

Antrąją vietą užėmė šių metų Europos čempionas ir pasaulio vicečempionas Klaipėdos Lotynų Amerikos sportinių šokių ansamblis „Žuvėdra” (11,5 proc.), o trečiąją – beveik ketverius metus tarptautinėse v varžybose nepralaiminti Lietuvos regbio rinktinė (5,7 proc.).

Geriausių trenerių rinkimuose 70,5 proc. žurnalistų balsų surinkęs R. Kurtinaitis už savęs paliko plaukiko G. Titenio trenerį Žilviną Ovsiuką (11,7 proc.) ir lengvosios atletikos trenerį Edmundą Norvilą (7,8 proc.).

„Nors 2009-ieji yra poolimpiniai metai ir po Pekino žaidynių buvo galima tikėtis atoslūgio, mūsų šalies sportininkams jie buvo turbūt patys sėkmingiausi istorijoje. Labiausiai vertinamų olimpinių sporto šakų olimpinėse rungtyse lietuviai šiemet iškovojo 12 medalių – to dar niekada nebuvo, todėl rinktis buvo iš ko. Trijose rinkimų kategorijose buvo ryškūs favoritai, o pati įdomiausia kova vyko tarp vyrų, nes tarp jų nebuvo aiškaus lyderio. Simonai ir „Lietuvos ryto” krepšininkams norėčiau palinkėti ir kitą sezoną išlaikyti tokią puikią formą, o Giedriui Titeniui – toliau tobulėti ir bronzą iškeisti į dar tauresnius medalius”, – sakė LSŽF prezidentė ir Tarptautinės sporto žurnalistų asociacijos (AIPS) viceprezidentė Laima Janušonytė.

Kartu su sportininkais pasveikinti ir Lietuvos sporto žurnalistikos laureatai. Jiems įteiktos tradicinės šviesios atminties žurnalistų Romos Grinbergienės ir Aleksandro Krukausko premijos.

LSŽF prezidiumo sprendimu, R. Grinbergienės premija, kurią įsteigė loterijų firma „Olifėja”, už ryškiausius metų darbus skirta „Lietuvos ryto” dienraščio ir „Lietuvos ryto” televizijos sporto žurnalistei Eglei Šilinskaitei, o A. Krukausko premija, kurią įsteigė Lietuvos sporto draugija „Žalgiris”, už gyvenimą, pašvęstą sporto žurnalistikai, skirta šalies sporto žurnalistikos patriarchui, vyriausiam – 86-erių metų – LSŽF nariui Aleksandrui Icikavičiui.