2016

Metams baigiantis savo žodį dėl sporto įvykių, jų nušvietimo ir geriausių atletų indėlio į šalies gyvenimą tarė ir Lietuvos sporto žurnalistai. Lietuvos sporto žurnalistų federacijos (LSŽF) Metų apdovanojimų ceremonijoje gruodžio 13-ąją, kuri vyko sostinės „Artis“ viešbučio konferencijų salėje, prizais ir diplomais apdovanoti sporto žurnalistai, sportininkai ir organizacijos.

2016 m. laureatai (A. Četkausko nuotr.).

RENGINIO NUOTRAUKŲ GALERIJA

Išskirtinį sporto žurnalistų „Metų pašnekovo“ prizą už bendravimą su žiniasklaida pelnė krepšininkas NBA klubo „New York Knicks“ žaidėjas Mindaugas Kuzminskas. Šioje nominacijoje jis aplenkė naująjį Lietuvos futbolo rinktinės trenerį Edgarą Jankauską ir garsiąją maratonininkę olimpietę Dianą Lobačevskę.

„Ačiū už tokį įvertinimą. Gal jis gal ir padlaižūniškai gali nuskambėti, bet jis tikrai labai malonus. Malonus jis man ir todėl, kad kadaise ir pats galvojau studijuoti žurnalistiką. Aš suprantu, koks yra sunkus jūsų darbas – šviesti visuomenę ir sakyti tiesą, nors kai kam ji gali būti ir nemaloni. Esu žaidęs krepšinį ne vienoje šalyje ir palygindamas galiu jums palinkėti ir toliau išlikti tokiems pat profesionaliems, objektyviems ir žmogiškiems“, – sužinojęs apie apdovanojimą iš JAV vaizdo pranešime sakė M.Kuzminskas.

„Metų šuolio“ prizą už sporto pasiekimus iškovojo baidarių ir kanojų irklavimo atstovai Rio de Žaneiro bronzos medalių savininkai Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas. Galingai šių metų žaidynėse startavęs atletų duetas rinkimuose aplenkė NBA šiemet debiutavusį Domantą Sabonį ir futbolininką Fiodorą Černychą.

„Metų sporto viltimi“ be kalbų išrinktas irkluotojas Armandas Kelmelis. Antra liko dviračių sporto atstovė Olivija Baleišytė, o trečias – krepšininkas D.Sabonis. Jam iki antrosios vietos pritrūko 1 balso.

„Metų sporto renginiu“ pripažintas Lietuvos krepšinio lygos pirmąkart surengtas „Kidy Tour – Karaliaus Mindaugo taurės“ vyrų krepšinio turnyras Vilniuje. Antroje vietoje liko Europos jaunių (iki 18 metų) irklavimo čempionatas Trakuose, o trečioje pozicijoje – Pasaulio F2 klasės motorlaivių čempionato etapas Zarasuose.

„Metų sporto iniciatyvos“ prizas įteiktas Lietuvos futbolo federacijos kampanijai „Rinktinė pažada kovoti“. Šiemet šalies futbolo rinktinė pasaulio pirmenybių varžyboms išstojo su ekipos narių pažadais kovoti ir savo žodį tęsia. Antroj rinkimų vietoje liko Šiuolaikinių medijų agentūros „Nanook“ ir portalo 15min.lt dokumentinis multimedijos projektas „Galia nugalėti. Lietuvos parolimpiečių istorijos“, o trečioje – Daugiausia LFF iniciatyva Seime priimtos įstatymų pataisos dėl manipuliacijų sporte, kai dalyvavimas lažybose užtraukia baudžiamąją atsakomybę.

Metų laureatus Lietuvos sporto žurnalistų federacijos nariai balsavimu renka nuo 2005-ųjų. Prieš dvejus metus įsteigus Lietuvos sporto apdovanojimus, kurių laureatus kartu renka Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, šalies federacijų sąjunga, Lietuvos sporto žurnalistų federacija, ir Lietuvos Parolimpinis komitetas, pasikeitė LSŽF nominacijų pavadinimai.

„Sportas – ne tik finalai ir aukso medaliai. Geriausi būna ne tik čempionai, bet ir tie, kurie nugali save, sudaro galimybes atsiskleisti čempionams. Trečius metus rinkdami laureatus pagal naujas nominacijas atrandame vis naujų sporto herojų. Ir ne visada jie būna tie, į kuriuos nukreipti sirgalių žvilgsniai – sakė LSŽF prezidentas Gintaras Nenartavičius. – Renkant Metų sporto viltį ir šuolį daugiausia lemia pasiekti rezultatai, o štai Metų pašnekovo nominacijoje sporto žurnalistai galėjo įvertinti tuos asmenis, kuriems geriausiai sekėsi bendrauti su žiniasklaida. Metų sporto renginio ir iniciatyvos nominacijos atspindi įdomiausius sporto įvykius Lietuvoje“

Kartu su sportininkais ir sporto organizatoriais pagerbti ir 2016-ųjų Lietuvos sporto žurnalistikos laureatai – 132-ąjį kartą įteiktos šviesios atminties kolegų Romos Grinbergienės ir Aleksandro Krukausko premijos, kurias įsteigė loterijų firma „Olifėja“.

LSŽF prezidiumo sprendimu, R.Grinbergienės premija už ryškiausius metų darbus paskirta portalo 15 min.lt sporto žurnalistui Donatui Urbonui, o A. Krukausko premija už gyvenimą, pašvęstą sporto žurnalistikai, skirta vienam garsiausių šalies krepšinio metraštininkų, televizijos laidos „Krepšinio pasaulyje“ rengėjui ir vedėjui Vidui Mačiuliui.

UAB „Vaibra“ įsteigta Vytauto Saulio ir jo sūnaus Vytauto premija geriausiam jaunam sporto žurnalistui skirta Titui Pacauskui.

Taip pat antrą kartą įteiktas prizas už geriausią darbą žmonėms, rengiantiems vaizdo reportažus. Antruoju VšĮ „TV sporto dokumentika“ įsteigto prizo laimėtoju tapo šiuolaikinių medijų agentūros „Nanook“ ir portalo 15min.lt dokumentinis multimedijos projektas „Galia nugalėti. Lietuvos parolimpiečių istorijos“.

Trečią kartą buvo išrinktas geriausias Lietuvos sporto žurnalistikos metų darbas, kuriuo Lietuvos žurnalistų sąjungos sporto klubo „Pressas“ narių sprendimu tapo „15min“ žurnalisto Mariaus Bagdono straipsnis „Lietuvos sporto pinigų pyrago raikymas: pakeistos taisyklės karo kirvio neužkasė“.

Pirmą kartą buvo įteikta tik 2016-aisiais įsteigta ilgamečio LSŽF nario, šiemet Anapilin iškeliavusio Vytauto Gudelio vardo premija už sporto idėjų propagavimą. Ši premija LSŽF prezidiumo sprendimu kasmet bus teikiama žmonėms, kurie nėra sporto žurnalistai, bet užsiima susijusia veikla. Pirmuoju V. Gudelio premijos laureatu tapo ilgametis jo bendražygis, sporto kolekcininkas Rimantas Džiautas, o premiją jam įteikė V. Gudelio dukra Daiva.

2016-ųjų rinkimų penki daugiausiai taškų surinkę nominantai ir nugalėtojai

Metų pašnekovas (už bendravimą su žiniasklaida)
1.Mindaugas Kuzminskas (krepšinis) 57 tšk.
2.Edgaras Jankauskas (futbolas) – 53
3.Diana Lobačevskė (lengvoji atletika) – 31
4.Aurimas Lankas/Edvinas Ramanauskas (baidarių ir kanojų irklavimas) – 29
5.Eimantas Stanionis (boksas) – 18.

Metų šuolis (pasižymėjęs ar patobulėjęs sportininkas)
1. Aurimas Lankas/Edvinas Ramanauskas (baidarių ir kanojų irklavimas) – 44
2. Domantas Sabonis (krepšinis) – 39 (8)
3. Fiodoras Černychas (futbolas) – 39 (7)
4. Simonas Bilis (plaukimas) – 35
5. Vadimas Korobovas (baidarių ir kanojų irklavimas) – 25.

Metų sporto viltis (jaunas sportininkas iki 21 metų)
1. Armandas Kelmelis (irklavimas) – 71
2. Olivija Baleišytė (dviračių sportas) – 49
3. Domantas Sabonis (krepšinis) – 48
4. Urtė Baikštytė (lengvoji atletika) – 16
5. Aurelija Tamašauskaitė (šiuolaikinė penkiakovė) – 12.

Metų sporto renginys
1. „Kidy Tour – Karaliaus Mindaugo taurės“ vyrų krepšinio turnyras Vilniuje – 64
2. Europos jaunių (iki 18 metų) irklavimo čempionatas Trakuose – 59
3. Pasaulio F2 klasės motorlaivių čempionato etapas Zarasuose – 34
4. Europos vyrų rankinio čempionato atrankos rungtynės Lietuva – Norvegija Vilniuje – 23
5. „Eneos 1000 km lenktynės“ Palangoje – 18.

Metų sporto iniciatyva
1. Lietuvos futbolo federacijos kampanija „Rinktinė pažada kovoti“ – 45
2. Šiuolaikinių medijų agentūros „Nanook“ ir portalo 15min.lt dokumentinis multimedijos projektas „Galia nugalėti. Lietuvos parolimpiečių istorijos“ – 42
3. Daugiausia LFF iniciatyva Seime priimtos įstatymų pataisos dėl manipuliacijų sporte, kai dalyvavimas lažybose užtraukia baudžiamąją atsakomybę – 33
4. Lietuvos kiokušin karatė federacijos sukurta mobilioji programėlė varžybų rengėjams – 25
5. Lietuvos sporto federacijų sąjungos, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto ir portalo „Delfi“ projektas „Sporto pinigai“ – 19.

Visi LSŽF premijų laureatai

R. Grinbergienės premija
2005 – Artūras Gimžauskas („Spo“)
2006 – Dovilė Kamarauskienė („Kauno diena“)
2007 – Rita Stankevičiūtė („Lietuvos rytas“, „Krepšinis“)
2008 – Alfredas Pliadis („Olimpinė panorama“, KAM)
2009 – Eglė Šilinskaitė („Lietuvos rytas“, „Lietuvos ryto“ TV)
2010 – Mindaugas Augustis („Delfi.lt“) 2011 – Stasys Petkus (LRT)
2012 – Gintarė Grikštaitė (LRT)
2013 – Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)
2014 – Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)
2015 – Marius Grinbergas („Sportas“ ir „Sportas.info“)
2016 – Donatas Urbonas (15 min)

A. Krukausko premija
2005 – Ginas Pinigis
2006 – Regina Mundrytė
2007 – Vytautas Gudelis
2008 – Marytė Marcinkevičiūtė
2009 – Aleksandras Icikavičius
2010 – Virginijus Mundrys
2011 – Algis Matulevičius
2012 – Kazys Kilčiauskas
2013 – Rimgaudas Tirilis
2014 – Sigitas Beleckas
2015 – Gediminas Kalinauskas
2016 – Vidas Mačiulis

V. ir V. Saulių premija
2014 – Gabrielė Miknevičiūtė („Krepsinis.net“)
2015 – Martynas Suslavičius („Lrytas.lt“)
2016 – Titas Pacauskas („Sportas.lt“)

Geriausias metų darbas
2014 – Mindaugas Augustis („Delfi“): „A lygos trenerį supa juodi praeities šešėliai“
2015 – Giedrius Janonis („Lietuvos rytas“): „Lietuvos futbolo klubai – spalvingų savininkų rankose“.
2016 – Marius Bagdonas (15min): „Lietuvos sporto pinigų pyrago raikymas: pakeistos taisyklės karo kirvio neužkasė“

Geriausias metų vaizdo reportažas
2015 – Žilvinas Petkus (LRT)
2016 – Šiuolaikinių medijų agentūros „Nanook“ ir portalo 15min.lt dokumentinis multimedijos projektas „Galia nugalėti. Lietuvos parolimpiečių istorijos“.

V. Gudelio premija
2016 – Rimantas Džiautas