2017

Lietuvos sporto žurnalistų federacijos (LSŽF) Metų apdovanojimų ceremonijoje gruodžio 12 dieną „Crown Plaza“ viešbutyje, Vilniuje, apdovanoti sporto žurnalistai, sportininkai ir organizacijos.

60-ies metų jubiliejų švenčianti LSŽF vienija beveik 100 narių.

„Sporto pasiekimais didžiuojasi visa šalis ir sportininkų pergalės garsina Lietuvos vardą visame pasaulyje. Mes, sporto žurnalistai, džiaugiamės, kad galime prie to prisidėti, skleisdami informaciją. Per 60 metų vyko didžiuliai pokyčiai sporto žurnalistikoje. Naujausios technologijos leidžia operatyviau ir daug išsamiau nušviesti sporto varžybas ir sportininkų pasiekimus žiūrovams ir skaitytojams. Gyvename tuo pačiu ritmu, kaip ir viso pasaulio sporto žurnalistai ir kuo išsamiau nušviesdami sportą, tikimės, kad Lietuva išliks sportiška valstybe ir mūsų šalies sportininkai pasieks daug pergalių, apie kurias rašysime, filmuosime, fotografuosime ir skelbsime visuomenei“, – sakė LSŽF prezidentas Tautvydas Vencevičius.

Iškilmingoje ceremonijoje pagerbti 2017 metų Lietuvos sporto žurnalistikos laureatai.

13-ąjį kartą įteiktos šviesios atminties kolegų Romos Grinbergienės ir Aleksandro Krukausko premijos, kurias įsteigė loterijų firma „Olifėja“.

LSŽF prezidiumo sprendimu, A. Krukausko premija už gyvenimą, pašvęstą sporto žurnalistikai skirta Broniui Čekanauskui, o R. Grinbergienės premija už ryškiausius metų darbus atiteko 15min.lt žurnalistui Mariui Bagdonui.

Vytauto Gudelio vardo premija už sporto idėjų propagavimą skirta sporto istorikui Algimantui Bertašiui, Vytauto ir Vytauto V. Saulių premija geriausiam jaunajam sporto žurnalistui įteikta 15min.lt atstovei Dovilei Šeduikytei. V. Gudelio premiją įsteigė UAB „Euloto“, o Vytauto ir Vytauto V. Saulių premiją – UAB „Vaibra“.

LSŽF pasveikino garbingas sukaktis švenčiančius federacijos narius.

Nebuvo užmiršti ir sportininkai. Sporto žurnalistų „Metų pašnekovo“ prizą už bendravimą su žiniasklaida pelnė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis. Antroji vieta šioje nominacijoje atiteko šalies futbolo rinktinės strategui Edgarui Jankauskui, o trečioji – šuolininkei į aukštį Airinei Palšytei.

Metų citata pripažintas Kauno „Žalgirio“ klubo trenerio Šarūno Jasikevičiaus atsakymas žurnalistui apie Brazilijos krepšininką Augusto Limą, išvykusį į vaiko gimimą per Lietuvos krepšinio lygos pusfinalio seriją: „Ar turi vaikų? Kai turėsi, suprasti, nes čia yra maksimumas, ką žmogus gali patirti. (…) Nieko negali būti didingesnio pasaulyje kaip vaiko gimimas. Patikėk manimi. Nei titulai, niekas“.

Antrąją vietą pelnė krepšinio treneris Rimas Kurtinaitis, apie lėbavusius Vilniaus „Lietuvos ryto“ amerikiečius pasakęs: „Aišku, aš sužinojau paskutinis. Kaip tame pasakyme, kad vyras paskutinis sužino, kad visas kaimas miega su jo žmona. Taip buvo ir man. Prieš pat rungtynes sužinojau, kad visą sezoną vyksta tokie dalykai“.

Trečiąją poziciją užėmė Lietuvos ledo ritulio rinktinėje debiutavęs legendinis šalies žaidėjas Darius Kasparaitis.

„Dar „tėčiu“ nevadina, bet aš žinau, kad mano mašina, kurią esu atsivežęs į Lietuvą 1996 metais iš Amerikos, yra senesnė nei kai kurie žaidėjai. Kol aš nepasižiūriu į veidrodį, tol jaučiuosi jaunas, bet kai jau reikia žiūrėti į veidrodį, tada atsimenu, kad man jau 45 metai“, – apie gerokai jaunesnius rinktinės žaidėjus ir kreipimąsi „Jūs“ sakė D. Kasparaitis.

Metų sporto iniciatyva žurnalistai išrinko Marijono Mikutavičiaus, Algirdo Kaušpėdo ir Gedimino Tvarijono iniciatyvą atnaujinti apleistas futbolo aikšteles. Ši akcija sau už nugaros paliko alternatyvų paramos aukcioną, kuriame galima nusipirkti garsių Lietuvos futbolininkų marškinėlius, sportinius batelius ar vakarienę su sportininkais bei treneriais, o gautos lėšos bus skirtos sudėtingoje aplinkoje augančių vaikų futbolo treniruotėms. Trečioji vieta atiteko Lietuvos krepšinio lygos ir „Wester Union Foundation“ socialinis projektas „Gyvenimas krepšinio ritmu“, skirtas dienos centrus lankantiems vaikams iš sunkiau gyvenančių šeimų.

Metų sporto renginio titulas atiteko pasaulio šiuolaikinės penkiakovės taurės varžybų finalui Vilniuje. Į geriausių renginių trejetą taip pat pateko Europos lengvosios atletikos kongresas-konvencija bei „Golden Tracks“ apdovanojimai Vilniuje ir pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas Vilniuje.

Prizas už Metų nuotrauką atiteko Erikui Ovčarenko, apdovanojimą už metų reportažą atsiėmė Arūnas Kisielius, o už geriausią metų straipsnį apdovanotas portalo Delfi žurnalistas Mindaugas Augustis („Rekonkista Aukštaitijoje: kaip bandymas mėgdžioti „Chelsea“ iškreipė Lietuvos futbolo veidą“).

Laureatams įteikti LSŽF medaliai, diplomai, „Hummel“ ir leidyklos „Versmė“ dovanos.

Foto: Alfredas Pliadis

2017-ųjų rinkimų penki daugiausiai taškų surinkę nominantai ir nugalėtojai

Metų pašnekovas (už bendravimą su žiniasklaida)

1. Dainius Adomaitis (krepšinis) – 66 tšk.

2. Edgaras Jankauskas (futbolas) – 56

3. Airinė Palšytė (lengvoji atletika) – 51

4. Šarūnas Jasikevičius (krepšinis) – 50

5. Vaclovas Kidykas (lengvoji atletika) – 26

Metų citata

1. Krepšinio trenerio Šarūno Jasikevičiaus atsakymas žurnalistui apie Brazilijos krepšininką Augusto Limą, išvykusį į vaiko gimimą per Lietuvos krepšinio lygos pusfinalio seriją:

„Ar turi vaikų? Kai turėsi – suprasti, nes čia yra maksimumas, ką žmogus gali patirti. (…) Nieko negali būti didingesnio pasaulyje kaip vaiko gimimas. Patikėk manimi. Nei titulai, niekas.“ – 88 tšk.

2. Krepšinio treneris Rimas Kurtinaitis apie lėbavusius Vilniaus „Lietuvos ryto“ amerikiečius:

„Aišku, aš sužinojau paskutinis. Kaip tame pasakyme, kad vyras paskutinis sužino, kad visas kaimas miega su jo žmona. Taip buvo ir man. Prieš pat rungtynes sužinojau, kad visą sezoną vyksta tokie dalykai.“ – 54

3. Ledo ritulininkas Darius Kasparaitis apie gerokai jaunesnius komandos draugus rinktinėje ir kreipimąsį „Jūs“:

„Dar „tėčiu“ nevadina. Bet aš žinau, kad mano mašina, kurią esu atsivežęs į Lietuvą 1996 m. iš Amerikos, yra senesnė nei kai kurie žaidėjai. Kol aš nepasižiūriu į veidrodį, tol jaučiuosi jaunas, bet kai jau reikia žiūrėti į veidrodį, tada atsimenu, kad man jau 45 metai.“ – 49

4. Krepšininkas Kšištofas Lavrinovičius apie tai, kodėl nežaidė prieš Kauno „Žalgirį“:

„Vakar buvo video peržiūra, pažiūrėjau, kaip Žalgiris žaidžia galingai, Antanas, Paulius. Susuko vidurius ir paleido, negaliu treniruotis ir žaisti.“ – 34

5. Irkluotojas Dovydas Nemeravičius po pergalės pasaulio čempionate:

„Kai tu startuoji, negalvoji, kaip garsinti Lietuvą. Tu galvoji, kaip išnešti sveiką kailį pirmam. O paskui, kai himnas groja – toks malonus džiaugsmas. Tu džiaugiesi, kad visas pasaulis girdi tavo šalies himną.“ – 24

Metų sporto iniciatyva

1. Marijono Mikutavičiaus, Algirdo Kaušpėdo ir Gedimino Tvarijono iniciatyva atnaujinti apleistas futbolo aikšteles – 65 tšk.

2. Alternatyvus paramos aukcionas, kuriame galima nusipirkti garsių Lietuvos futbolininkų marškinėlius, sportinius batelius ar vakarienę su sportininkais bei treneriais. Gautos lėšos bus skirtos sudėtingoje aplinkoje augančių vaikų futbolo treniruotėms. – 59

3. Lietuvos krepšinio lygos ir „Wester Union Foundation“ socialinis projektas „Gyvenimas krepšinio ritmu“, skirtas dienos centrus lankantiems vaikams iš sunkiau gyvenančių šeimų. – 53

4. Sporto žiniasklaidos projektas „Sporto namai“ – 40

5. 15min.lt/24sek.lt krepšinio laidų ciklas – 26

Metų sporto renginys

1. Pasaulio šiuolaikinės penkiakovės taurės varžybų finalas Vilniuje – 108 tšk.

2. Europos lengvosios atletikos kongresas-konvencija bei „Golden Tracks“ apdovanojimai Vilniuje – 63

3. Pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas Vilniuje – 28

4. Pasaulio jaunių (iki 19 metų) irklavimo čempionatas Trakuose – 26

5. Tarptautinis ledo ritulio turnyras „Crowns Baltic Challenge Cup 2017“ Klaipėdoje – 15.

Visi LSŽF premijų laureatai

Romos Grinbergienės premija
2005 – Artūras Gimžauskas („Spo“)
2006 – Dovilė Kamarauskienė („Kauno diena“)
2007 – Rita Stankevičiūtė („Lietuvos rytas“, „Krepšinis“)
2008 – Alfredas Pliadis („Olimpinė panorama“, KAM)
2009 – Eglė Šilinskaitė („Lietuvos rytas“, „Lietuvos ryto“ TV)
2010 – Mindaugas Augustis (delfi.lt)
2011 – Stasys Petkus (LRT)
2012 – Gintarė Grikštaitė (LRT)
2013 – Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)
2014 – Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)
2015 – Marius Grinbergas („Sportas“ ir Sportas.info)
2016 – Donatas Urbonas (15 min.lt)
2017 – Marius Bagdonas (15min.lt)

Aleksandro Krukausko premija
2005 – Ginas Pinigis
2006 – Regina Mundrytė
2007 – Vytautas Gudelis
2008 – Marytė Marcinkevičiūtė
2009 – Aleksandras Icikavičius
2010 – Virgilijus Mundrys
2011 – Algis Matulevičius
2012 – Kazys Kilčiauskas
2013 – Rimgaudas Tirilis
2014 – Sigitas Beleckas
2015 – Gediminas Kalinauskas
2016 – Vidas Mačiulis
2017 – Bronius Čekanauskas

Vytauto ir Vytauto V. Saulių premija
2014 – Gabrielė Miknevičiūtė (krepsinis.net)
2015 – Martynas Suslavičius (lrytas.lt)
2016 – Titas Pacauskas (sportas.lt)
2017 – Dovilė Šeduikytė (15min.lt)

Vytauto Gudelio premija
2016 – Rimantas Džiautas
2017 – Algimantas Bertašius

Geriausias metų darbas
2014 – Mindaugas Augustis (delfi.lt): „A lygos trenerį supa juodi praeities šešėliai“
2015 – Giedrius Janonis („Lietuvos rytas“): „Lietuvos futbolo klubai – spalvingų savininkų rankose“.
2016 – Marius Bagdonas (15min.lt): „Lietuvos sporto pinigų pyrago raikymas: pakeistos taisyklės karo kirvio neužkasė“
2017 – Mindaugas Augustis (delfi.lt): „Rekonkista Aukštaitijoje: kaip bandymas mėgdžioti „Chelsea“ iškreipė Lietuvos futbolo veidą“).

Geriausias metų vaizdo reportažas
2015 – Žilvinas Petkus (LRT)
2016 – Šiuolaikinių medijų agentūros „Nanook“ ir portalo 15min.lt dokumentinis multimedijos projektas „Galia nugalėti. Lietuvos parolimpiečių istorijos“
2017 – Arūnas Kisielius

Geriausia metų nuotrauka
2017 – Erikas Ovčarenko (15min.lt).