2018

Gruodžio 18 dieną „Crown Plaza“ viešbutyje, Vilniuje, surengtoje tradicinėje Lietuvos sporto žurnalistų federacijos (LSŽF) Metų apdovanojimų ceremonijoje pagerbti sporto žurnalistikos laureatai, sportininkai ir organizacijos.

2018 m. laureatai (Alfredo Pliadžio nuotrauka).

RENGINIO NUOTRAUKŲ ALBUMAS

„Sportas – tai ne vien sekundės, taškai, metrai ir kilometrai ir tai ne tik vaizdai, sustabdyti kadrai ir nesuskaičiuojami pokalbiai. Tai kartu su Lietuvos sportininkais išgyventos akimirkos, pergalių džiaugsmas, kurį dovanojame mūsų žiūrovams, skaitytojams ar klausytojams. Džiaugiamės, kad Lietuvos sporto žiniasklaidoje atsiranda vis daugiau norinčių tapti šio amato gildijos nariais, daugėja profesionalių analitinių straipsnių, televizijos reportažų, kurie pasakoja apie garsiausius sporto įvykius iš pasaulio sporto arenų”, – sakė Lietuvos sporto žurnalistų federacijos prezidentas Tautvydas Vencevičius.

14-ąjį kartą įteiktos šviesios atminties kolegų Romos Grinbergienės ir Aleksandro Krukausko premijos, kurias įsteigė UAB „Euloto“.

LSŽF prezidiumo sprendimu, A. Krukausko premija už gyvenimą, pašvęstą sporto žurnalistikai, skirta ilgamečiam „Vakarų ekspreso“ sporto žurnalistui Algirdui Auruškevičiui, o R. Grinbergienės premija už ryškiausius metų darbus atiteko portalo basketnews.lt redaktoriui Jonui Miklovui.

Vytauto Gudelio vardo premija už sporto idėjų propagavimą skirta Lietuvos sporto muziejaus direktoriui Pranui Majauskui, Vytauto ir Vytauto V. Saulių premija geriausiam jaunajam sporto žurnalistui atiteko sporto komentatoriui Ryčiui Kazlauskui, o pirmą kartą įsteigtą ilgamečio LSŽF prezidento Mindaugo Baryso premiją už geriausią metų straipsnį ar reportažą pelnė Donatas Urbonas (15min.lt, „15 laukimo metų: knygos verta Pauliaus Jankūno istorija“). Šias premijas įsteigė įvairius spaudos darbus atliekanti bendrovė „Vaibra“.

Sporto fotografo Alfredo Pliadžio iniciatyva, LSŽF šiais metais pradėjo rengti naują konkursą – kiekvieną mėnesį renkama geriausia sporto nuotrauka. Tuo tarpu geriausios metų nuotraukos autoriumi tapo fotografas Irmantas Sidarevičius, įamžinęs Lietuvos futbolo rinktinės vartininko Ernesto Šetkaus skrydį. Šis kadras buvo išrinktas geriausiu rugsėjo mėnesį.

Tradiciškai, prizus atsiėmė ir sporto žurnalistų geriausiais pripažinti sporto pasaulio atstovai.

„Metų pašnekovo“ prizą už bendravimą su žiniasklaida pelnė 2017 metų pasaulio ir 2018 metų Europos disko metimo čempionas Andrius Gudžius. Lengvaatletis šioje kategorijoje pranoko krepšinio trenerius Šarūną Jasikevičių, Rimą Kurtinaitį, Virginijų Šeškų ir slidininką Mantą Strolią.

Metų citatos rinkimuose užtikrintai savo konkurentus nugalėjo „Šiaulių“ krepšinio klubo vyriausiasis treneris Antanas Sireika. Sporto žurnalistų simpatijų sulaukė 2003 metų Europos čempiono pasakymas: „Nuo sunkumų kieti vyrai kietėja, skysti – skystėja. Kaip sakoma, visi vyrai yra cezariai. Tik vieni yra karvedžiai, kiti – salotos.“

Į šį apdovanojimą taip pat pretendavo ir Algimanto Briaunio (futbolas; „Iš tikrųjų, nėra jokių minčių. Tam, kuris sumąstė interviu po rungtynių, reikėtų nutraukti galvą. Tuščia galva, vien emocijos. Ačiū Dievui, „Trakai“ nedaužė rūbinės sienų. Man labai nepatinka, kai už sienos linksminasi. Ypač tavo namuose.“), Rimo Kurtinaičio (krepšinis; „O kaip komanda, jauni žaidėjai gali žiūrėti į mano tas aštrias pastabas, jei žino, kad kitais metais aš nebūsiu? Kaip aš priversiu Giedraitį pašokti? Sakys, ką man čia rėki, vis tiek tavęs nebus. Čia praktiškai kaip ir su Grybauskaite niekas „nesiskaito“.), Giedriaus Martinionio (plaukimas; „Esu laimingas, kad turiu puikią šeimą, puikią komandą, puikių sportininkų, bet kitą kartą pagalvoju, o kam man to reikia: atsiduoti darbui, stengtis, kovoti su neteisybėmis. Nervų ląstelės juk neatsinaujina. Gal geriau dirbti su vaikais baseine, nekeliant meistriškumo, auginti savo vaikus. Juk kai tu priekyje, tai ir blogas, pirmai nesėkmei pasitaikius malamas į miltus. Būčiau kaip tas ledų pardavėjas – be ambicijų, bet visų mylimas.“) ir Žydrūno Urbono (krepšinis; „Taip, jis matė Stepheną Curry, padavė jam rankšluostį gal vieną sykį. Darbo su jo galva laukia beprotiškai daug.“) mintys.

Metų sporto iniciatyva žurnalistai išrinko 2020 metais Lietuvoje vyksiantį pasaulio salės futbolo čempionatą. Pastarasis renginys rinkimuose nukonkuravo aktyvaus laisvalaikio renginį „Jump Vilnius“, iniciatyvių dviračių sporto mėgėjų grupę „Minam100“, Jono Valančiūno paramos fondą bei sprendimą pakviesti krepšininkus brolius Ballus į Prienus.

Metų sporto renginio laurai atiteko Kauno „Žalgirio“ arenoje vykusiam pasaulio ledo ritulio čempionato I diviziono B grupės turnyrui. Į šį apdovanojimą taip pat pretendavo „Danske Bank Vilniaus maratonas 2018“, Europos vyrų regbio-7 čempionato „Trophy“ diviziono antrojo etapo turnyras Šiauliuose, Olimpinė diena Panevėžyje ir UEFA salės futbolo Čempionų lygos elitinio etapo turnyras Alytuje.

Laureatams įteikti LSŽF medaliai, diplomai, „Hummel“ ir leidyklos „Versmė“ dovanos.

Visi LSŽF premijų laureatai

Romos Grinbergienės premija už ryškiausius metų darbus
2005 – Artūras Gimžauskas („Spo“)
2006 – Dovilė Kamarauskienė („Kauno diena“)
2007 – Rita Stankevičiūtė („Lietuvos rytas“, „Krepšinis“)
2008 – Alfredas Pliadis („Olimpinė panorama“, KAM)
2009 – Eglė Šilinskaitė („Lietuvos rytas“, „Lietuvos ryto“ TV)
2010 – Mindaugas Augustis (delfi.lt)
2011 – Stasys Petkus (LRT)
2012 – Gintarė Grikštaitė (LRT)
2013 – Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)
2014 – Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)
2015 – Marius Grinbergas („Sportas“ ir Sportas.info)
2016 – Donatas Urbonas (15 min.lt)
2017 – Marius Bagdonas (15min.lt)
2018 – Jonas Miklovas (Basketnews.lt)

Aleksandro Krukausko premija už gyvenimą, paskirtą sporto žurnalistikai
2005 – Ginas Pinigis
2006 – Regina Mundrytė
2007 – Vytautas Gudelis
2008 – Marytė Marcinkevičiūtė
2009 – Aleksandras Icikavičius
2010 – Virgilijus Mundrys
2011 – Algis Matulevičius
2012 – Kazys Kilčiauskas
2013 – Rimgaudas Tirilis
2014 – Sigitas Beleckas
2015 – Gediminas Kalinauskas
2016 – Vidas Mačiulis
2017 – Bronius Čekanauskas
2018 – Algirdas Auruškevičius

Vytauto ir Vytauto V. Saulių premija jaunajam sporto žurnalistui
2014 – Gabrielė Miknevičiūtė (krepsinis.net)
2015 – Martynas Suslavičius (lrytas.lt)
2016 – Titas Pacauskas (sportas.lt)
2017 – Dovilė Šeduikytė (15min.lt)
2018 – Rytis Kazlauskas

Vytauto Gudelio premija už sporto idėjų propagavimą
2016 – Rimantas Džiautas
2017 – Algimantas Bertašius
2018 – Pranas Majauskas

Mindaugo Baryso premija už geriausią metų darbą
2014 – Mindaugas Augustis (delfi.lt): „A lygos trenerį supa juodi praeities šešėliai“
2015 – Giedrius Janonis („Lietuvos rytas“): „Lietuvos futbolo klubai – spalvingų savininkų rankose“.
2016 – Marius Bagdonas (15min.lt): „Lietuvos sporto pinigų pyrago raikymas: pakeistos taisyklės karo kirvio neužkasė“
2017 – Mindaugas Augustis (delfi.lt): „Rekonkista Aukštaitijoje: kaip bandymas mėgdžioti „Chelsea“ iškreipė Lietuvos futbolo veidą“).
2018 – Donatas Urbonas (15min.lt): „15 laukimo metų: knygos verta Pauliaus Jankūno istorija“

Geriausia metų nuotrauka
2017 – Erikas Ovčarenko (15min.lt)
2018 – Irmantas Sidarevičius („Respublika“)